Fotografia Kraje Praktyczne informacje

Pocztówki z dalekiego świata… Chile.

Pingwiny magellańskie [Spheniscus magellanicus]
Pigwiny magelańskie na wyspie Magdalena w Chile 2018 foto. Dominika Serzysko

Zdjęcie wykonane w 2018 na wyspie Magdalna, gdzie oficjalnie gniazduje ponad 60.000 par tych ptaków. Z roku na rok liczebność spada. Mieszkańcy koloni migrują na inne wyspy, gdzie liczba sąsiadujących z nimi mew jest dużo mniejsza. Mewa jest naturalnym wrogiem pingwinów. W okresie lęgowym wyjada jajka, a następnie poluje na pisklęta, w naturalny sposób regulując populacje.

Pingwiny magellańskie kopią płytkie nory, chroniące je przed zimnymi wiatrami oraz czujnym okiem drapieżnych ptaków. Wysiadywaniem zajmuje się samica, ojciec w tym czasie dba o zbilansowane posiłki swej partnerki. Po 42 dniach pojawiają się pisklęta. Od tego momentu rodzice współdzielą opiekę nad potomstwem.

Podziel się :

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *